انواع قهوه

نحوه شناخت قهوه خوب

برای خرید یک دان قهوه خوب ، شناخت صحیح از معیارها و عوامل مختلف ضروری است. با توجه به اینکه قهوه یک محصول است که چندین عامل مختلف را به هم پیوند می‌دهد، نمی‌توان آن را فقط بر اساس قابل دسترس بودن در بازار گزینش کرد.

برای شروع، نگاه کنید به خاستگاه قهوه . منطقۀ تولید، کشور و حتی خاک و شرایط آب و هوایی که در آنجا کشت می شود ، تأثیرات بالقوۀ روی عطر و طعم قهوه دارد. از جملۀ نمادین‌ترین منابع قهوۀ خام جامائيكا «بلو ماؤنتین» (Blue Mountain) در جامائيکا است.

علاوۀ بر منشأ (خاستگاه) تازگی دان نیز نقش حائز اهمیتی دارد . دان قهوه باید تازۀ و درجۀ آسیاب مناسب داشته باشد. از طرف دیگر، بستۀ قهوۀ خام باید خوب و محکم بسته شده و از هوا، نور و رطوبت محافظت شود.

هرچه رست دانه های های قهوه تیره تر شود، طعم قهوة تلخ‌تر می‌شود؛ در حالی که رست مدیوم یا مدیوم دارک به حفظ طعم اصليل و ترش و تلخ قهوه کمک میکند .

بعد از ان باید فرق بین انواع دان های قهوه پرداخت ، که در واقع به دو نوع عربیکا و روبستا دسته بندی می شوند که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند ، و میتوان گفت دارای اصلی ترین نقش هستند در سرو یه فنجان قهوه خوب و با کیفیت .

 کافئو

 

تفاوت انواع قهوه (عربیکا و روبوستا)

قهوه عربیکا گونه‌ای از گیاه قهوه است که در اصل در کوه‌های یمن در شبه‌جزیره عربستان رشد می‌کند. این گونه از قهوه در ارتفاعات جنوب‌غربی اتیوپی و جنوب‌شرقی سودان هم رشد می‌کند. هم‌چنین با نام‌های «قهوه کوهی» و «درختچه قهوه عربستان» هم شناخته می‌شود. این نوع از قهوه خالص‌ترین قهوه موجود در دنیاست. گفته می‌شود قهوه عربیکا اولین گونه از گیاه قهوه است که در جنوب غربی عربستان بیش از ۱۰۰۰ سال پیش، کاشته می‌شده‌است. درحال حاضر بیش از ۸۰ درصد عربیکا دنیا در برزیل کشت می‌شود و به تمام دنیا صادر می‌شود.

اشاره ای به ویژگی های دانه عربیکا:

همه انواع قهوه دارای خصوصیاتی هستند که آن ها را از سایر قهوه ها متمایز می کند؛ قهوه عربیکا نیز مشخصات خاص خود را دارد، در ادامه ویژگی های قهوه عربیکا را شرح می دهیم:

  1. طعم و عطر عالی (مزه قهوه عربیکا بسیار عالی است)
  2. ترشی به نسبت بیشتر
  3. کافئین قهوه عربیکا نسبت به ربوستا کمتر است، میزان کافئین موجود در این دانه‌ها بین  ۸/. الی ۱٫۴ است.
  4. شاخص ترین بارزه طعمی این دانه اسیدیتی کمتر است و بادی این دانه، متوسط ۱٫۲ درصد می‌باشد. البته مزرعه به مزرعه با هم متفاوت هستند
  5. دانه‌های عربیکا بیضی شکل‌تر است.
  6. قند و چربی بشتری نسبت به دانه های ربوستا دارد.
  7. این دانه‌ها در برابر آفات مقاومت کمتری دارد.
  8. دانه‌ نام برده قیمت گران‌تری دارد
  9. ۷۵ درصد قهوه جهان عربیکا و ۲۵ درصد را ربوستا تشکیل می‌دهد .

 

خواص و معایب قهوه عربیکا

قهوه عربیکا دارای طعم بی نظیر و ترشی کمتر است، این قهوه در مقایسه با دانه های روبوستا کافئین کمتری دارد. قهوه عربیکا به علت داشتن مقادیر زیاد آنتی اکسیدان دارای خاصیت ضد سرطان است.

این قهوه خواص ضد میکروبی داشته و از بروز آلزایمر، پارکینسون و بیماری های اختلال حافظه جلوگیری می کند. پتاسیم بالا از دیگر خواص قهوه عربیکا است، به همین دلیل برای تقویت ناخن و استخوان ها بسیار مفید است.

از معایب قهوه عربیکا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قهوه عربیکا قیمت گرانتری نسبت به بقیه محصولات دارد.
  • در برابر آفات آسیب پذیری بیشتری دارد.
  • قهوه عربیکا در مقایسه با دانه های ربوستا قند و چربی بیشتری دارد.

 

اشاره ای به ویژگی های دانه روبوستا:

قهوه روبوستا، یکی از اصلی‌ترین انواع قهوه‌های تجاری‌ست که در سراسر جهان معروف است. در بین نژادهای مختلف گیاه قهوه، روبوستا که از گیاه Coffea canephora به‌دست می‌آید، مقاومت بیشتری در برابر بیماری‌ها و شرایط آب و هوایی مختلف دارد. به همین دلیل هم، نام ربوستا با الهام از کلمه لاتین “روبستوس” به معنی قوی یا مقاوم؛ روی آن گذاشته شده است. تقریباً ۴۵ درصد از تولید جهانی قهوه به ربوستا اختصاص دارد که این درصد، بسته به سال تولید و شرایط بازار متغییر است. قهوه عربیکا نیز سهم دیگری از تولید قهوه جهان را تشکیل می‌دهد و تفاوت عمده‌ای بین قهوه عربیکا و روبوستا وجود دارد و به طور معمول در تولید قهوه‌های با کیفیت بالا استفاده می‌شود. همچنین در برخی مناطق، انواع دیگری از نژادهای قهوه تولید می‌شوند.

 

ویژگی های دانه روبوستا:

  1. عطری تلخ و کم تر نسبت به عربیکا
  2. بارزه طعمی شاخص دانه روبوستا تلخی می‌باشد.
  3. برای این گونه متوسط بادی (body) 2 درصد می‌باشد.
  4. میزان کافئین در دانه های روبوستا ۱٫۷ تا ۴ درصد است که این درصد کافئین نسبت به دانه عربیکا تقریبا دو برابر می‌باشد..
  5. قیمت کمتر
  6. چربی و قند کمتر
  7. تنه‌های تنومندتر و بطبع در برابر آفات مقاوم ترند

 

 

قهوه روبوستا و عربیکا

 

 

نحوه شناخت قهوه سرو شده خوب

شناخت قهوه خوب امری بسیار مهم و جذاب است. قهوه، یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های جهان است که با طعم و عطر خاص خود توانسته است قلب‌های بسیاری را فتح کند. اما چگونه می‌توانیم قهوه خوب را از بین دسته‌های مختلف تشخیص دهیم؟ به شما توصیه می‌کنم به این موارد توجه کنید:

1. کیفیت دانه قهوه: یکی از عوامل مهم در شناخت قهوه خوب، کیفیت دانه قهوه است. دانه‌های با کیفیت بالا، غالباً از مناطقی که شرایط ایده‌آل برای رشد قهوه را دارند، تولید می‌شوند. همچنین، توجه به نوع دانه (مانند عربیکا و روبوستا) نیز مهم است.

2. روش تهیه قهوه: روش تهیه قهوه نیز تأثیر زیادی بر طعم و عطر آن دارد. قهوه‌هایی که با روش‌های مختلف مانند اسپرسو، فیلتر (دمی)، ترک و فرنچ پرس تهیه می‌شوند، طعم و خاصیت‌های متفاوتی دارند. انتخاب روش تهیه قهوه بستگی به سلیقه شما دارد.

3. تاریخ برداشت و تازگی دانه قهوه: تازگی دانه قهوه نقش مهمی در شناخت قهوه خوب دارد. دانه‌های تازه‌تر، طعم و عطر بهتری دارند. بنابراین، توصیه می‌شود قهوه‌هایی با تاریخ برداشت نزدیک و درجه تازگی بالا انتخاب کنید.

4. توانمندی تهیه قهوه: توانمندی تهیه قهوه نیز می‌تواند نشان‌دهنده شناخت قهوه خوب باشد. تهیه قهوه به روش صحیح، با استفاده از دستگاه‌های مناسب و با رعایت نسبت مناسب قهوه به آب، می‌تواند به شما تجربه‌ای لذت‌بخش از قهوه خوب بدهد.

در نهایت، شناخت قهوه خوب نیازمند تجربه و ذوق شخصی است. بنابراین، پیشنهاد می‌کنم با تست و آزمایش قهوه‌های مختلف، به شناخت قهوه خوب برسید و لذت ببرید.

به امید روزهای پراز قهوه‌های خوشمزه!

 

ارزان بشنویم …

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *